top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

NFT Kopen

Non-Fungible Token ofwel NFT maakte in 2021 zijn grote doorbraak mee. Hoewel de eerste NFT ooit in 2014 al werd verkocht voor $4, zijn de NFT’s pas sinds kort echt populair. Deze tokens werden verhandeld op de blockchain, vaak in de vorm van kunst of plaatjes. De bekendste NFT’s zijn met aapjes erop, wat een project is van Bored Ape Yacht Club (BAYC). Deze NFT’s werden voor tonnen en soms miljoenen verkocht en werd een ware hype onder bekende mensen en influencers. Zo had Enzo Knol een tijd lang op zijn Instagram een profielfoto met zijn BAYC NFT.nfts kopen kunst


In de hype schoten een hoop NFT-projecten uit de grond. Sommige voegde echt wat toe en creeerde waarde, een hoop NFT’s bleken helaas ook scams te zijn waarvan het team achter het project de benen nam zodra het project uitverkocht was. Dus waarom hebben NFT’s waarde en waar moet je opletten als je NFT’s gaat kopen? Lees het op onze betrouwbaar crypto nieuws pagina.


Een NFT is een unieke token die niet gekopierd kan worden en is uniek in zijn soort met unieke eigenschappen. Vergelijk je een NFT met Bitcoin, dan kan Bitcoin ook niet gekopierd worden. Echter, een bitcoin kan ingeruild worden voor een andere Bitcoin en dan heeft de bitcoin precies dezelfde eigenschappen en waarde als de Bitcoin waarvoor je deze bitcoin ruilde. Als je een NFT ruilt met een andere NFT krijg je er altijd een unieke andere NFT voor terug.


Veel gehoord commentaar op NFT kunst is dat je het plaatje op kunt slaan en dan ben je ook in het bezit van de NFT. Je bent dan inderdaad in bezit van het plaatje maar het plaatje is niet van jou én de NFT ook niet. Op internet staan ook afbeeldingen van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, als je deze download is de Nachtwacht nog niet van jou en kun je de Nachtwacht ook niet verkopen aan andere mensen.nachtwacht afbeelding


Waar Kan je NFT’s Kopen?

NFT’s kan je op NFT exchanges kopen, net als dat je bijvoorbeeld Ethereum koopt op een crypto exchange. Op deze exchanges of NFT-Beurzen kunnen gebruikers die een NFT in bezit hebben hun non-fungible tokens aanbieden voor een prijs waarvoor zij het willen verkopen.


De bekendste NFT exchange is Opensea, hier kan je NFT’s kopen die op de Ethereum blockchain draaien maar ook Solana NFT’s die op de Solana blockchain draaien. Voor Solana zijn er ook exchanges waar alleen Solana NFT’s verkocht worden, de bekendste exchanges voor Solana zijn Solanart.io of Magiceden. Als je zelf een NFT wilt uitbrengen op de Solana blockchain kan je Magiceden ook gebruiken als launchpad om je art via de website zelf te verkopen.


NFT kopen op Ethereum blockchain kopen


Zoals eerder gezegd kun je NFT’s die op de Ethereum blockchain draaien (het beste) kopen op Opensea.io. Hiervoor hoef je niet per se een account aan te maken. Je kan met jouw Ethereum wallet zoals Metamask (metamask.io) verbinden met de website van Opensea. Op het moment dat je dan voldoende $ETH in jouw ethereum wallet hebt staan kun je over gaan tot het kopen van de NFT’s die jij wilt hebben.


Hiervoor moet je wel de Metamask extension downloadenzodat jij met je webbrowser op je PC of Laptop verbinding kan maken met OpenSea. Als je de aankoop wilt doen via jouw Iphone of Android Smartphone dan kun je de app downloaden van Metamask (als je die nog niet hebt) en dan via de browser in de app naar de website van Opensea gaan.


Op het moment dat je een NFT gekocht hebt op Opensea, komt deze NFT in jouw Metamask wallet te staan. Waar je de art zo lang kan bewaren als je wilt. De NFT zal echter nog wel te zien zijn op Opensea, echter staat er dan geen vraagprijs meer bij zolang jij de NFT niet te koop aanbiedt. Houd er bij koop en verkoop wel rekening mee dat je een percentage (2.5%) betaalt aan de exchange.


NFT kopen op Solana blockchain kopen


Voor Solana NFT’s kopen geldt eigenlijk het zelfde als voor Ethereum. In dit geval moet je de Solana Phantom Wallet downloaden. Als je vervolgens SOL in je wallet hebt staan kun je de Solana NFT’s kopen die op exchanges als Solanart en Magiceden staan. Je kan dus alleen Solana NFT’s kopen met Solana, je betaalt dus niet in Bitcoin of een andere crypto coin. De NFT’s die je koopt komen vervolgens in je wallet te staan.


Waar moet je opletten als je NFT’s gaat kopen?

De NFT markt is een industrie waar veel geld in omgaat. En waar veel geld te verdienen is, zijn ook mensen die misbruik willen maken en er geld uit willen slaan. Er zijn dus een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.


Nieuwe NFT’s kopen van een project

Dagelijks zijn er nieuwe NFT-projecten die hun kunst in de verkoop doen. Je kunt dan van het desbetreffende project direct via hun website NFT’s kopen. Hierbij worden de NFT’s willekeurig gedistribueerd, je weet van te voren dus niet welk ‘’plaatje’’ je precies krijgt. Hierbij is het mogelijk dat je een zeer zeldzame NFT krijgt of een NFT met meer voorkomende eigenschappen.


Let echter wel op in welk project je wilt gaan investeren en wat de doel van het project is. Je wilt natuurlijk niet kopen van een project die vervolgens met het geld er van doorgaat en het project dood laat bloeden (Rug Pull). Let daarom onder anderen op de volgende punten:

1. Wat is het doel van het project en wat kan je met de NFT? Heeft het alleen waarde om mee te handelen of biedt het ook andere voordelen?

2. Wie zitten er in het team van het project? Zijn dit mensen met veel ervaring of zijn dit mensen zonder trackrecord? Is het team ook actief betrokken op social media? Als het team actief communiceert op social media channels als Discord is dat een goed teken. Als er alleen door (ingehuurde) moderators wordt gecommuniceerd is dit een slecht teken.

3. Hoe ziet de art eruit? Is het uniek of is het geïnspireerd of gestolen van een ander project? Na het succes van Bored Ape Yacht Club zag je ook dat er tientallen project gelanceerd worden met een vergelijkbare art. Deze projecten zijn er dan overduidelijk enkel voor het geld en willen niets nieuws toevoegen aan de NFTmarkt.

4. Als een project een partnerschap aankondigt met een project, klopt dit dan ook echt en is het écht iets wat iets toevoegt aan het project of is het enkel voor de hype?

5. Maakt het project gebruik van influencers of andere bekende personen? Vaak is dit een slecht teken. Vaak zie je sterren als The Game en Souljah Boy ingehuurd worden om iets positiefs te zeggen over een project. Dit is pure reclame en vaak heeft de betreffende influencers 0 te maken met het project. Pas hier dan ook op.


NFT’s kopen op een exchange

Wil je NFT’s kopen van een exchange? Dan koop je een NFT die al een keer in het bezit van iemand anders is geweest. Iets wat natuurlijk niet erg is, houdt er wel rekening mee dat exchanges als Opensea open-platforms zijn. Iedereen kan er dus op verkopen.


Soms komt het dan ook voor dat een project nagemaakt wordt en je dan denkt dat je een NFT van een bepaald project koopt terwijl je eigenlijk van een nep project koopt. Kijk daarom altijd goed of je wel van het echte project koopt. Het beste is daarom op de website van het project op de link naar Opensea te klikken. Zo weet je altijd dat je de juiste Non-fungible tokens koopt.

Welke NFT’s komen er uit


Er zijn inmiddels een hoop projecten gelanceerd. Maar hoe weet je nou welke NFT-projecten er allemaal nog uit gaan kopen? Een handige manier om daar achter te komen is om bijvoorbeeld op de NFT Drop Calendar van Raritysniper.com te kijken. Hier staat een overzicht van projecten die de komende tijd gedropt zullen worden. Zoals je kan zien zijn er elke dag releases, ook vandaag. Bij elk project staat de website vermeld en de social media accounts van het project. Zo weet je dat je aan het juiste adres bent. Let wel op: projecten betalen om op deze kalender te mogen staan.


Op Twitter zijn ook altijd genoeg accounts te vinden die over nieuwe releases praten. Houd er wel rekening mee dat accounts die over bepaalde releases praten ingehuurd kunnen zijn om reclame te maken. Probeer daarom te achterhalen of iemand oprecht enthousiast over een project is of dat het een betaalde job is.

24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page