top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Cardano (ADA) Uitleg en koersverwachting 2025

De koers van Cardano verandert per minuut. Dus wat kan je verwachten van de prijs van Cardano of ADA in de toekomst? Wij hebben geprobeerd om de koersverwachting van Cardano in 2025 uiteen te zetten. Lees daarnaast dit artikel voor meer informatie over Cardano.


Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is een gedecentraliseerde proof-of-stake cryptoblockchain en werd in 2015 bedacht door medeoprichter van Ethereum Charles Hoskinson en 2 jaar later in 2017 gereleaset. Cardano (ADA) is vernoemd naar de eerste computerprogrammeur ooit: Ada Lovelace. Deze vrouw schreef een soort computer programma voordat er überhaupt computers waren.


Het is een open-source platform hierdoor kan elke gebruiker zijn steentje bijdragen aan het platform, indien dit wordt goedgekeurd door de Nodes van Cardano. Cardano heeft ook een Cryptocurrency ADA, deze wordt verhandeld op de beste crypto exchanges ter wereld.

De theorie achter Cardano is peer-reviewed en heeft als fundament wetenschappelijk bewezen methodes. Het Cardano of platform biedt blockchain-oplossingen voor overheden, bedrijven en consumenten.


Het doel van het Cardano blockchain platform is dat er Decentralized Apps (dApps) opgebouwd kunnen worden die door middel van smartcontracten en multi-asset ledgers kunnen functioneren op de Cardano chain. Een voorbeeld hiervan is het Genius Yield project, een DeFi project dat draait op het platform van Cardano


Cardano Tokenomics

Cardano heeft een maximale supply van 45 miljard Ada. Op het moment van schrijven zijn er een kleine 35 miljard in omloop. De komende jaren kunnen er dus nog 10 miljard Cardano bijkomen. Wat uiteindelijk weer invloed zal hebben op de Cardano koers en prijs.

In september 2021 beleefde de Cardano koers zijn hoogte punt door de $3.10 aan te tikken. Het had toen een totale marktkapitalisatie van meer dan 100 miljard dollar. Maar waar wordt de ADA coin precies voor gebruikt? De usecase voor ADA bestaat uit 3 pijlers:

- Staken: Wie ADA bezit kan coins staken bij validators van het network.

- Fees: Voor elke transactie wordt een fee betaald in ADA.

- Bestuur: Met ADA kan je stemmen op ontwikkelingen in het Cardano netwerk.

In 2015 ging de ICO (Initial Coin Offering) van Cardano van start. De coins van Cardano werden als volgt verdeeld:Cardano token verdeling


59% van de totale supply ADA werd verkocht aan investeerders. 13.9 miljard van de tokens werd in een reserve pot gedaan voor ontwikkeling en andere kosten. 5.5% ging naar IOHK, een bedrijf van oprichter Hoskinson dat cryptocurrency ontwerpt en ontwikkelt. Ruim 2 miljard ADA ging naar EMURGO een van de partijen die bij de oprichting van Cardano betrokken was en die Cardano door probeert te ontwikkelen. 640 miljoen ADA tokens gingen naar de Cardano Foundation om het Cardano project te promoten en door te ontwikkelen.


Cardano staken

Waar Bitcoin Proof-of-work is, waar computers moeilijk rekensommen moeten oplossen en in ruil daarvoor Bitcoin krijgen, is Cardano Proof-of-Stake. Met oog op het milieu is Proof-of-Stake vele malen milieuvriendelijker dan Proof-of-work waar Bitcoin mee te maken heeft. Dit komt omdat er enorm veel energie nodig is voor alle computers die staan te draaien om de Bitcoin blocks te berekenen.


Door munten (ADA) in te zetten kan de gebruiker een validator worden, deze keurt een blockchaintransactie goed waardoor het als beloning Cardano krijgt.


Hoe werkt cardano steken in de praktijk


Stap 1. Zorg dat je bezit over een Cardano wallet die beschikt over de mogelijkheid om te staken zoals de wallets van Daedalus of Typon, of meld je online aan bij een staking community als adatools.io.

Stap 2. Wijs de ADA die je wilt staken toe aan een pool en bevestig de transactie.

Stap 3. Op het moment dat jouw ADA 5 dagen lang (1 Epoch) toegewezen is aan een pool ga je mee delen in de staking rewards. Deze worden doorgaans 20 tot 25 dagen hierna uitbetaald.


Vergeet niet dat de Cardano altijd in je eigen wallet blijft staan, je hoeft het dus niet naar andere wallets te sturen. Wil je uitrekenen hoeveel ADA staken oplevert? Bekijk dan deze tool op de website van Cardano. Afhangend van de drukte zal 10.000 Cardano een jaar lang staken ongeveer 460 Ada opleveren. Echter, hoe drukker het Cardano network wordt qua transacties, des te hoger dan rewards zullen zijn. Je kan jaarlijks zo’n 4,6% - 6% ‘’rente’’ krijgen op de Cardano coins die je staked.


Een Epoch kan je vergelijken met een Bitcoin block die een bepaald tijd duurt om uit te rekenen, Cardano heeft een Epoch die standaard 5 dagen duurt. Elke Epoch worden rewards uitgekeerd, via deze kalender kan je zien wanneer een Epoch eindigt.


Cardano toekomst: Wat staat er op de planning?


De roadmap van Cardano is opgedeeld in 5 fases:

- Byron (opgerichting)

- Shelley (Decentralisatie)

- Goguen (Smartcontracten)

- Basho (schalen)

- Volataire (Governance)


Elke milestone of fase luidt weer een nieuw tijdperk in. Op het moment zit Cardano in de fase van Goguen. Volgens cardano luidt deze fase als volgt:


‘’Het Goguen-tijdperk vertegenwoordigt een stapsgewijze verandering in de mogelijkheden van Cardano, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de ontwikkeling van bedrijfskritieke, gedecentraliseerde smartcontracttoepassingen’’


Echter, wordt er steeds meer naar de Basho fase toegewerkt. Een fase die in het tekenstaat van optimaliseren en de schaalbaarheid van het Cardano netwerk. Dit is nodig voor het geval er projecten en dApps gaan draaien op het Cardano netwerk en welke veel transacties vereisen.


De allerlaatste fase, Volataire, staat in het teken van het Cardano netwerk zelfvoorzienend en zelfredzaam maken, zodat het volledig decentraal opereert net als Bitcoin.


Betrouwbare bronnen Cardano Nieuws


Het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er gebeurt rondom Cardano. Dit heeft namelijk een enorme invloed op de Cardano prijs en ADA koers.

Houd daarom altijd de volgende kanalen in de gaten: - Cardano officiële twitter. - https://cardano.org/news/


Op de officiele site van Cardano staan ook links naar de andere social-media kanalen van dit blockchainproject. Via kanalen als Discord, Telegram en Youtube kan je dagelijks op de hoogte gehouden worden van al het betrouwbare Cardano nieuws.

Ook is het mogelijk om via de officiële website in te schrijven op een nieuwsbrief. Zo krijg je al het belangrijke nieuws netjes in je mail.


Cardano ADA prijs en koersverwachting 2025

In 2021 beleefde de prijs van ADA het hoogtepunt qua prijs door een koers van $3.10 aan te tikken. Op het moment van schrijven in oktober 2022 begeeft de koers van ADA zich rondt de $0.45. Echter is Cardano volop in ontwikkeling, onlangs lanceerde het nog een nieuwe hardfork met de Vasil update. Zolang Cardano zich blijft ontwikkelen en het marktsegment weer een stuk positiever wordt, heeft het er de schijn van dat het weer terug kan keren naar de laatste ATH van $3.10. Echter, voor de Cardano koers weer terug kan keren naar de hoogste prijs ooit is het altijd afhankelijk van een bullmarkt. Zolang deze voorlopig uitblijft, ook door de wereldwijde economische omstandigheden is de verwachting niet dat de prijs op de korte termijn flink gaat stijgen. Voor de lange termijn is er echter wel een positieve tendens voor de Cardano koers.


Er zijn een aantal websites die aan prijsverwachtingen doen, op basis van deze voorspelling hebben wij een aantal Cardano koersverwachtingen voor 2025 samengesteld:


Digitalcoinprice.com

Digitialcoinprice is een crypto website vergelijkbaar met coinmarketcap.com. Op basis van historische data maken zij ook een Cardano koersverwachting. Zij verwachten dat de prijs van ADA de komende jaren zal stijgen en in 2025 de $2 aan zal tikken. Voor een nieuwe ATH moeten we nog wel even wachten, die wordt naar verwachting pas in 2028 gehaald waar een ATH van $3.33 een nieuwe lat legt voor Cardano.


Na deze nieuwe ATH is de verwachting van Digitalcoinprice wel dat de groeiende lijn doorgezet wordt. In 2031 wordt een prijs verwacht van meer dan 8 dollar.


Priceprediction.net

Priceprediction heeft ook een Cardano koersverwachting voor de komende jaren berekend op basis van beschikbare data. Deze site verwacht in 2027 een nieuwe ATH, een jaar eerder dan Digitalcoinprice. In 2027 zal de Cardano prijs boven de $4 gaan reiken. Waar de eerder genoemde website een prijs van 8 dollar voor zich ziet voor ADA in 2031, ziet Priceprediction daar een veel hogere koers wel zitten. Hun verwachting is namelijk dat ADA in 2031 bijna $20 waard is.

Walletinvestor

Walletinvestor heeft er ook een berekening op los gelaten om de Cardano koersverwachting voor de komende jaren te formuleren. Zij zien geen zonnige toekomst voor Cardano, zij zien dat de prijs de komende 5 jaar niet boven de dollar zal uitkomen. Zij zien dus een Bearish toekomst voor ADA, ben jij het er daar mee eens? Laat het weten in de comments.


Blijf mannend.nl volgen voor betrouwbaar crypto nieuws


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page