top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

7 handige BBQ hacks die je eerder had willen weten


Het is zomer en lekker weer. Tijd voor de barbecue. Dit zijn zeven handige barbecuehacks waarmee je ook nog eens zorgt voor een gezonde barbecue:

1. Perfect gegrilde paprika’s


Gegrilde paprika is niet alleen erg lekker. Paprika is ook erg gezond, daarom mag deze groente zeker niet op een barbecue ontbreken. Voor perfect gegrilde paprika’s leg je deze direct op de kolen en grill je ze tot het vel aan alle kanten helemaal zwart is.


Daarna leg je de paprika’s in een kom en dek je ze af met folie. Nadat ze een paar minuten zijn afgekoeld, kun je het vel gemakkelijk met je vingers verwijderen doordat er vocht is ontstaan tussen het verkoolde vel en het vruchtvlees van de paprika.


2. Grill vis op schijfjes citroen

Het smaakt niet alleen lekker, het is ook handig om vis te grillen op schijfjes citroen. De vis blijft hierdoor namelijk niet aan het rooster van de barbecue plakken. Probeer het eens met verse zalm en kabeljauw. Dit zijn gezonde vissoorten die lekker veel omega 3-vetzuren en eiwitten leveren.


3. Maak het rooster schoon met een halve ui


Eén van de meest vervelende klusjes is het rooster schoonmaken voordat je gaat barbecueën. Meestal is dit nog vuil omdat je het eerst moest laten afkoelen en het toen bent vergeten te reinigen.


De volgende keer steek je direct na het beëindigen van de barbecue een vork in een halve ui en gaat daarmee over het rooster. Het vocht en zuur van de ui weten wel raad met het gruis en vuil. Zo heb je op een simpele en gezonde manier direct na het eten een schoon rooster.


4. Verdeel de kolen slim

Als je de barbecue gaat vullen met briketten of houtskool, leg deze dan vooral achterin en houd de voorkant open. Zo kun je tijdens het barbecueën de temperatuur gemakkelijk regelen.


Achterin wordt het dan namelijk goed heet en voorin kun je met een dun laagje kolen een lagere temperatuur creëren. Dit is perfect voor het laten dichtschroeien en daarna op lagere temperatuur grillen van grotere stukken vlees, zoals biefstuk en entrecote.


5. Sappig stukje vlees


Voorkom droge, harde burgers door een klontje boter of een ijsklontje in het midden van het vlees te leggen zodra het op het rooster ligt. Als het ijs danwel de boter beginnen te smelten, voegen deze het nodige vocht toe. Zo krijg je gegarandeerd een lekker sappige burger van de grill.


Tip: maak hamburgers zelf van gehakt, zeezout en kruiden. Dan skip je ongezonde toevoegingen als suiker en E-nummers.


6. Maak zelf gerookte zalm


Houd je ook zo van gerookte zalm? Deze lekkere vis bevat visolie, dé bron van gezonde omega 3-vetzuren. Deze zijn onder andere goed voor je hart en brein.


Op de barbecue kun je zelf gerookte zalm maken. Zo kun je niet alleen tijdens het barbecueën, maar ook daarna genieten van deze gezonde vis. Je hebt hiervoor wel een barbecue nodig die dicht kan.


Voor het roken van vis op een houtskoolbarbecue leg je houtsnippers op de houtskoolbriketten. De houtsnippers heb je vooraf in water gedrenkt. Als de houtsnippers smeulen, geven ze de heerlijke, rokerige smaak aan de vis. Vergeet niet om de barbecue dicht te doen tijdens het roken.


Je kunt de vis ook op een rookplankje leggen dat je van tevoren in water hebt laten weken. Als het plekje niet direct boven het vuur ligt, kun je het daarna nogmaals gebruiken.


7. Gezond toetje van de barbecue


Van stevig fruit maak je op de barbecue een lekker en gezond toetje. Denk bij stevige fruitsoorten aan banaan, ananas, meloen en perziken die niet te zacht zijn.


Snijd bijvoorbeeld een banaan doormidden en doe er wat donkere chocola tussen. Wikkel de banaan in folie en leg hem even op de barbecue. Je toetje is klaar als de banaan een lekker bruin korstje heeft gekregen en de chocola is gesmolten. Enjoy!


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page