top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Wat is Pimeyes en is gezichtsherkenning de toekomst?

Techniek ontwikkelt zich de laatste jaren met raptempo, gezichtsherkenning is één van die technieken die in de toekomst de normaalste zaak van de wereld lijken te gaan worden. Steeds meer bedrijven en start-ups richten zich dan ook op deze techniek, zo ook het bedrijf Pimeyes.


Pimeyes is een Poolsbedrijf, op hun website is te lezen dat zij het volgende doen: ''pimeyes is een online gezichtszoekmachine die het internet doorzoekt om foto's met bepaalde gezichten te vinden.''. Deze manier van werken heeft Pimeyes een hoop publiciteit en kritiek opgeleverd. Veel mensen vinden het namelijk een kwalijke zaak dat het bedrijf, naar schatting, meer dan 900 miljoen verschillende gezichten van burgers in een database heeft opgeslagen. Misschien ook wel van jij of mij!


De naam "PiMeyes" is een samentrekking van "Picture" en "Eyes," wat de focus van de dienst op het doorzoeken van visuele inhoud benadrukt. Het platform maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om afbeeldingen te analyseren en te matchen met vergelijkbare beelden die online beschikbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om informatie te vinden over waar een specifieke afbeelding vandaan komt, waar het eerder is gebruikt en hoe het mogelijk gerelateerd is aan andere beelden.Pimeyes of pim eyes biedt tegenwoordig ook abonnementen aan op hun website. Waarmee je een foto kan uploaden van een persoon waar jij naar op zoek bent. Pimeyes gaat vervolgens op zoek in hun database om een match te vinden tussen jouw foto en de gezichten in hun database. Dit kan al vanaf 14.95 voor 1 zoekopdracht. Hiermee is Pimeyes dus een stuk duurder dan zoeken met, bijvoorbeeld, Google Images.Pimeyes abonnementen


Dit geeft ook wel aan dat zij hierin gespecialiseerd zijn en dat je andere resultaten kan verwachten dan de bekende zoekmachines zoals Google en Bing.


Problemen rondom Pim Eyes


Actiegroep Big Brother Watch, een organisatie dat zich inzet voor persoonlijke privacy heeft al een klacht ingediend bij de Britse Information Commissioner Office (ICO) omtrent het schenden van de privacy. Big Brother Watch beargumenteerd namelijk dat Pimeyes stalking in de hand werkt. Omdat via de zoekmachine bijna iedereen gevonden zou kunnen worden. Hierdoor kunnen mensen heel veel informatie te weten komen over een persoon, wat ongewenst kan zijn.


Voorlopig is Pimeyes nog steeds actief en kan je gewoon gebruik maken van de diensten van het bedrijf. Ben je dus op zoek naar een persoon en wil je alles achterhalen wat er van een specifiek persoon online beschikbaar is? Dan kan je via de website van Pimeyes gebruik maken van hun zoekmachine.


Goede kanten van Pimeyes


Kritiek op dit tech-bedrijf kan terecht zijn. Er zitten echter ook goede kanten aan dit bedrijf, via de AI-based zoekmachine van Pim eyes kan je namelijk ook opzoeken of er op het internet gebruik gemaakt wordt van jouw foto's. Hierdoor kan je id-fraude en catfishing snel opsporen en korte metten mee maken.


Met de misinformatie van tegenwoordig is het ook handig om via pimeyes de oorsprong van een foto te achterhalen. Vooral in oorlogstijd waar veel propaganda plaatsvindt, worden er veel foto's en beelden verspreid die niks te maken hebben met een bepaalde situatie. Door gebruik van deze service kan de oorsprong van gebruikte foto's snel achterhaald worden.

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page