top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Mag je paracetamol mee in het vliegtuig?

Veel mensen hebben altijd paracetamol of Ibuprofen in hun tas, voor het geval je hoofdpijn of andere pijn krijgt. Maar hoe zit dat als je op reis gaat? Kom je bij Schiphol of Eindhoven Airport door de douane heen als je paracetamol in je handbagage hebt?


Het antwoord is simpel: Ja, je mag paracetamol meenemen in je handbagage als je reist met het vliegtuig. Paracetamol wordt beschouwd als een algemeen verkrijgbaar medicijn en wordt over het algemeen niet beschouwd als een gevaarlijke stof. Je kunt het meenemen voor persoonlijk gebruik zonder dat je vooraf toestemming hoeft te vragen.


Echter, kom eventuele problemen te voorkomen is het altijd handig om het volgende te doen. Dit geldt niet alleen voor Paracetamol, maar ook voor elk willekeurig ander medicijn:

  1. Zorg ervoor dat de paracetamol in de originele verpakking zit.

  2. Plaats de paracetamol in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak, zoals een ziplock-zakje, samen met andere vloeistoffen en gels.


Welke medicijnen zijn wel voorboden om mee te nemen in het vliegtuig?


Dat paracetamol toegestaan is, wilt natuurlijk niet zeggen dat je zomaar alle medicijnen kan meenemen in je handbagage. Let daarom goed op als je minder reguliere medicijnen het vliegtuig in wilt nemen:

  1. Vloeistoffen en gels: Als je vloeibare medicijnen, zoals insuline, injecteerbare medicijnen of vloeibare voedingssupplementen, in je handbagage wilt meenemen, moet je rekening houden met de regels voor vloeistoffen en gels. Meestal moeten deze in hoeveelheden van niet meer dan 100 ml per verpakking worden geplaatst in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak.

  2. Verdovende middelen en opioïden: Sterke pijnstillers en verdovende middelen, zoals opioïden, zijn over het algemeen strikt gereguleerd en kunnen aan beperkingen onderhevig zijn. Het is belangrijk om altijd het voorschrift en de bijbehorende documentatie van je arts bij je te hebben als je dergelijke medicijnen meeneemt.

  3. Stimulerende middelen: Sommige stimulerende middelen, zoals bepaalde ADHD-medicijnen, kunnen aan specifieke voorschriften en regelgeving onderworpen zijn. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en de luchthavenautoriteiten om te weten welke documentatie of goedkeuringen nodig zijn.

  4. Medicijnen met cannabis en/of THC erin verwerkt. Hoewel sommige landen dit voorschrijven als medicijn, moet je heel voorzichtig zijn met deze medicijnen en kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en dit niét meenemen op vakantie of op reis.

  5. Legaalheid in bepaalde landen: Houd er rekening mee dat sommige medicijnen die legaal zijn in het land waar je vertrekt, mogelijk verboden zijn in je bestemmingsland. Het is belangrijk om de lokale wetten en regelgeving met betrekking tot medicijnen te controleren voordat je reist.

  6. Niet-voorgeschreven medicijnen en supplementen: Sommige landen kunnen bepaalde niet-voorgeschreven medicijnen, voedingssupplementen of kruidenmiddelen verbieden of beperken. Het is raadzaam om je op de hoogte te stellen van de regelgeving van je bestemmingsland.

3.942 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page