top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Wat betekent "Plata o Plomo"?


plata o plomo

In de wereld van de georganiseerde misdaad zijn er veel verschillende codewoorden, zinnen en gezegdes die in de loop der tijd bekend zijn geworden. Sommige van deze zinnen worden door criminelen gebruikt om in het geheim belangrijke informatie of instructies door te geven, terwijl andere gewoon een manier zijn om zich in code uit te drukken. Plata o Plomo is zo'n zin. Grof vertaald uit het Spaans betekent het "zilver of lood". Dus wat betekent dat? En waar komt de uitdrukking vandaan? Lees verder om meer te weten te komen over deze interessante uitdrukking en de betekenis ervan.


Wat betekent Plata o Plomo?


Plata o plomo betekent letterlijk "zilver of lood". Het woord "zilver" kan worden vervangen door elke vorm van betaling, omkoping of beloning, terwijl "lood" ook kan staan voor dood of geweld. De uitdrukking is een veelgebruikt idioom geworden om een van de twee uitkomsten in een interactie of transactie aan te geven, waarbij de andere uitkomst de dood is. De uitdrukking gaat terug tot begin 1900 in Zuid-Amerika ten tijde van de Mexicaanse revolutie en de Colombiaanse en Mexicaanse kartels. Aangenomen wordt dat de uitdrukking afkomstig is van de praktijk van Mexicaanse drugskartels om overheidsfunctionarissen te betalen met een zak met zilveren dollars of loden kogels. De kartels wilden overheidsfunctionarissen omkopen om hun operatie soepel te laten verlopen, terwijl de overheidsfunctionarissen betaald wilden worden in iets dat ze niet konden traceren. Zo ontstond de uitdrukking "plata o plomo", wat Spaans is voor "zilver of lood".


Conclusie


De Spaanse uitdrukking plata o plomo is belangrijk bij criminele activiteiten omdat het criminelen in veel situaties de overhand geeft. Een criminele organisatie kan bijvoorbeeld dreigen een overheidsfunctionaris te vermoorden als zij geen betaling ontvangt, of een crimineel kan dreigen iemand te vermoorden als hij zijn eigendom niet afgeeft. De bedreigde persoon moet ofwel gehoorzamen of het risico lopen zelf gedood te worden. Dit geeft criminelen in veel situaties het voordeel, waardoor ze wegkomen met wat ze maar willen. In veel gevallen doen mensen die bedreigd worden geen aangifte uit angst om zelf gedood te worden, of uit angst om midden in een strafrechtelijk onderzoek terecht te komen. Hierdoor kunnen criminelen zoveel mensen bedreigen als ze willen zonder bang te zijn om gepakt of gestraft te worden.

238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page