top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Zo voorkom je legionellaZo voorkom je legionella


Legionella is een bacterie die in water leeft en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals de veteranenziekte. Warm water tussen 25 en 55 graden Celsius is een ideale broedplaats voor deze bacterie. Daarom is legionellapreventie essentieel om de groei van deze gevaarlijke bacterie te voorkomen. Het is belangirjk om je waterleidingen en -systemen regelmatig te controleren en onderhouden. Je moet ervoor zorgen dat het water in je leidingen niet te lang stil staat omdat stilstaand water de groei van legionella bevordert. Zorg ook voor een goede doorstroming van het water en laat leidingen die je niet gebruikt regelmatig doorspoelen.


Boiler of combiketel goed afstellen


Een boiler of combiketel goed afstellen is een effectieve manier om legionella te voorkomen. Stel je boiler of combiketel in op een temperatuur boven de 60 graden Celsius. Op deze temperatuur kan de legionellabacterie niet overleven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle delen van het waterleidingsysteem regelmatig deze hoge temperatuur bereiken. Doe dit om de legionellabacterie geen kans te geven zich te vermenigvuldigen. Veel mensen denken dat lagere temperaturen veilig zijn omdat ze energie besparen, maar in werkelijkheid kan dit een risico voor de gezondheid vormen. Vergeet niet dat veiligheid voorop staat, dus het correct afstellen van je boiler of combiketel is erg belangrijk.


Drinkwaterinstallatie laten aanpassen door erkend bedrijf


Voor optimale veiligheid is het aan te raden je drinkwaterinstallatie te laten aanpassen door een erkend bedrijf. Specialisten van bedrijven zoals Immolab.nl kunnen ervoor zorgen dat je installatie voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen. Ze kunnen aanpassingen doen die de risico's op legionella in je waterleidingsysteem minimaliseren. Ze vervangen oude leidingen die een risico kunnen vormen en installeren nieuwe die beter bestand zijn tegen de groei van bacteriën. Ze zorgen ook voor correcte afstellingen en controles. Door professionals in te schakelen, weet je zeker dat je waterleidingen zo veilig mogelijk zijn.


Vernevelaars en sproeiers reinigen


Vernevelaars en sproeiers in je huis of bedrijf kunnen ook een broedplaats zijn voor legionella als ze niet goed worden onderhouden. Zorg ervoor dat je deze apparaten regelmatig reinigt en desinfecteert. Het is belangrijk om alle delen van de apparaten waar water doorheen gaat grondig te reinigen om biofilm en bacteriegroei te voorkomen. Als je vernevelaars en sproeiers hebt die je niet vaak gebruikt, zorg er dan voor dat ze droog blijven of desinfecteer ze voordat je ze weer gebruikt. Regelmatige schoonmaak en onderhoud zijn essentieel om je water en lucht vrij van legionella te houden.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page