top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Hoeveel liter is een gallon? Een gids om het grote verschil tussen gallon en liter te begrijpen


hoeveel liter in een gallon

De Engelse en metrische meeteenheden hebben elk hun sterke punten. Het Engelse systeem is zeer geschikt om eenheden gemakkelijk om te rekenen. Bijvoorbeeld, 1 yard is gelijk aan 3 feet (en omgekeerd), en 1 gallon is gelijk aan 4 quarts of 128 fluid ounces (en omgekeerd). Maar omrekenen van liters naar gallons kan een uitdaging zijn. Hier vindt u alles wat u moet weten over het verschil tussen liters en gallons, inclusief voorbeelden van hoe ze in de praktijk worden gebruikt en tips en trucs voor het omrekenen.


Hoeveel liter zit er in een gallon?

Er zit 3,7854 liter in een gallon. Dit is dezelfde hoeveelheid water als in 3,7854 kubieke decimeter water. Kubieke decimeters zijn volume-eenheden die gelijk zijn aan 1 liter. Kubieke centimeters zijn volume-eenheden die overeenkomen met 1 milliliter, wat dezelfde volume-eenheid is als 1 centiliter. Dit betekent dat je de volgende vergelijking kunt gebruiken om van een gallon naar een liter om te rekenen: Aantal Gallons x 3,7854 = het aantal liter.


Wat is een liter?

Een liter is een metrische volume-eenheid die gelijk is aan 1 kubieke decimeter. Hiermee kan het volume van allerlei vloeistoffen, zoals water en olie, worden gemeten. Ook het volume van vaste stoffen, zoals graan, kan ermee worden gemeten. Liter is de afkorting van "kiloliter", omdat een liter gelijk is aan 1.000 kubieke centimeter (cc). Er bestaat enige verwarring over de oorsprong van de liter-eenheid. Volgens sommigen werd hij voor het eerst gebruikt in de 19e eeuw, terwijl anderen denken dat hij al veel eerder bestond. Dit komt omdat er geen enkele bron is die een definitieve lijst bevat van alle meeteenheden die in de loop van de geschiedenis zijn gebruikt.


Wat is een gallon?

Een gallon is een volume-eenheid die gelijk is aan 4 kwarts of 3,7854 liter. Het wordt gebruikt om het volume van vloeistoffen te meten, zoals water, ruwe olie en benzine. Het wordt ook gebruikt om het volume te meten van droge goederen, zoals granen, peulvruchten en zaden. In de Verenigde Staten is de gallon de standaard volume-eenheid voor niet-commerciële vloeistofmetingen. Hoewel u af en toe vloeistofmetingen in andere eenheden ziet (zoals de liter), blijft de gallon de standaard. Een gallon is gelijk aan 128 fluid ounces of 3,7854 liter. De naam "gallon" zou afkomstig zijn van het Latijnse woord "gallus", wat "een gallon" betekent. Het werd voor het eerst gebruikt in Engeland in het begin van de 16e eeuw.

Belangrijk om op te nemen

Als je het metrieke stelsel gebruikt, kun je het volume van vloeistoffen meten met liters. Je kunt het gewicht van vaste stoffen ook meten met kilogrammen. Om de lengte van een voorwerp te meten, kun je centimeters of meters gebruiken. Als je het Engelse systeem gebruikt, kun je het volume van vloeistoffen meten met gallons. Het gewicht van vaste stoffen kun je ook meten met pounds. Om de lengte van een voorwerp te meten, kun je inches of feet gebruiken. Het belangrijkste voordeel van het metrieke stelsel is dat het een wereldwijd erkend meetsysteem is. Alle meeteenheden zijn gebaseerd op veelvouden van 10. Dat betekent dat je met een eenvoudige formule gemakkelijk kunt omrekenen tussen meeteenheden. Het belangrijkste voordeel van het Engelse systeem is dat het heel gemakkelijk is om meeteenheden om te rekenen.


Wanneer gebruik je gallons en wanneer liters?

De keuze voor gallons of liters hangt af van de situatie. Meet je het volume van een vloeistof, dan moet je liters gebruiken. Meet je het gewicht van een vaste stof, dan moet je kilogrammen gebruiken. Meet je de lengte van iets, dan gebruik je waarschijnlijk centimeters of meters. U kunt gallons gebruiken voor het meten van vloeistoffen en voor het meten van het gewicht van vaste stoffen (zoals granen, peulvruchten en zaden). Dit wordt echter niet aanbevolen. U moet de juiste maat gebruiken voor de juiste soort meting. Overschakelen tussen verschillende metingen zal zeker tot verwarring leiden.


Samenvatting

Het belangrijkste verschil tussen gallons en liters is dat gallons worden gebruikt om het volume van vloeistoffen te meten, terwijl liters worden gebruikt om het volume van vloeistoffen te meten. Gallons en liters hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Voor het meten van het volume van vloeistoffen kun je liters of gallons gebruiken. Het gewicht van vaste stoffen kun je ook meten met kilogrammen of ponden. Voor het meten van de lengte van iets kun je centimeters of meters gebruiken. Het belangrijkste voordeel van gallons is dat ze gemakkelijk om te rekenen zijn tussen meeteenheden. Het belangrijkste voordeel van liters is dat ze een wereldwijd erkend meetsysteem zijn. Nu weet u wat een liter en een gallon zijn, hoeveel liter er in een gallon zit, en wanneer u gallons en wanneer u liters moet gebruiken.

219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page