top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Is Messi naast de GOAT ook een meesterscout?

Bijgewerkt op: 21 aug. 2022

In 2015 lanceerde Adidas een campagne in samenwerking met Lionel Messi. Hierbij wees de Argentijn een aantal spelers aan die in zijn voetsporen zouden kunnen treden. Hij gaf ze hierbij symbolisch de zelfde Adidas voetbalschoenen als dat hij droeg. Maar welke spelers koos hij 7 jaar geleden uit als opkomende talenten die wij in de gaten moesten houden? Heeft Messi potentie als meesterscout na zijn carrière als profvoetballer? Of bleken de talenten, die gekozen werden door Messi een flop? In deze blog vind je een overzicht van de spelers die onderdeel waren van de backed by Messi campagne in 2015.


Beide seizoenen koos Messi 9 spelers uit de toekomst van het voetbal in handen zouden hebben. Als je de onderstaande lijst van Backed By Messi 2015 ziet kan je direct al zien dat de Argentijnse superster die 672 goals scoorde voor FC Barcelona wisselende resultaten behaald heeft met dit rijtje potentiële topspelers. 


Hierbij de voetballers die in 2015 door Messi geselecteerd werden (waarschijnlijk een voorselectie door het team van Adidas):

- Timo Werner

Bovenstaande 9 voetballers werden geselecteerd. Hieronder zullen wij dieper ingaan op hoe het afgelopen is met bovenstaande voetballers.


 

Rony Lopes


Rony Lopes werd als 18 jarig talentje uitgekozen als een voetballer die een mooie toekomst in zich had. Inmiddels is de Portugese rechtsbuiten 26 jaar en speelt het bij Olympiakos op het hoogste niveau in de Griekse Super League.


Rony Lopes was een groot talent die uitkwam in de jeugdopleiding van Benfica. Op jonge leeftijd werd Rony gescout door Manchester City. Op 16 jarige leeftijd maakte de speler dan ook de overstap naar Engeland om uit te komen in de jeugdopleiding van Manchester City. Hier kwam hij onder anderen te voetballen met de Nederlandse verdediger Karim Rekik (tegenwoordig spelend voor Sevilla FC). Ondanks dat er in die periode veel jeugdtalenten werden aangetrokken door Manchester City, braken er geen spelers door in het eerste elftal van The Citizens.


In het seizoen dat Rony Lopes werd uitgekozen door Messi, werd de Portugees verhuurd aan het Franse LOSC Lille. In dit seizoen speelde hij 27 wedstrijden en was hij goed voor 3 goals en 3 assists in een jaar waar Lille 8e werd in de Ligue 1.


Blijkbaar maakte hij daar een prima indruk, As Monaco zag het namelijk zitten in de spelers en kocht de speler tijdens de zomerse transferperiode van het seizoen 2015/2016 voor 12 miljoen euro. Hier kwam de speler in een zeer talentvolle lichting terecht met onder andere Kylian Mbappé, Mario Pasalic, Thomas Lemar, Fabinho en Bernardo Silva. In deze selectie kon Lopes de concurrentiestrijd niet winnen waardoor hij het succesjaar van As Monaco in de Champions League tijdens het 2016/2017 seizoen niet mee zou maken. De in Brazilië geboren vleugelaanvaller werd namelijk nogmaals verhuurd aan Lille waar hij indruk zou maken met 6 goals en 5 assists in 29 wedstrijden. Het seizoen daarna mocht hij het weer bij Monaco proberen nadat grote spelers als Mbappé de club verlaten hadden. Hier beleefde hij een goed seizoen met 17 goals en 12 assists in 50 wedstrijden voor The Monégasques. Dit leverde hem een mooie transfer op naar het Spaanse Sevilla dat 25 miljoen euro voor hem over had.


Hier kon de speler nooit echt overtuigen waarna hij, met verhuurperiodes tussendoor, de stap maakte naar het Griekse Olympiakos. Hier wist hij 4 goals en 4 assists te maken in 27 wedstrijden voor de Grieken.


Al met al heeft hij tot nu toe een carrière met ups en downs. Echter heeft hij over een langere periode zijn status als groot talent nooit écht waar weten te maken.


Accursio Bentivegna


Accursio, de zoon van een visser die door Lionel Messi op de lijst gezet werd van grote talenten met een grote toekomst voor zich. Waar Rony Lopes een zeer respectabele carrière beleeft geldt dat voor de Italiaan Bentivegna helaas niet. De linksbuiten begon zijn professionele carrière bij Palermo waar hij ook door het Backed By Messi team gescout werd als mogelijk toptalent. Bentivegna zou bij Palermo de opvolger moeten worden van Paolo Dybala die net een transfer naar Juventus gemaakt had voor 42 miljoen euro. Des tijds kwam Bentivegna ook uit voor het Italiaanse elftal onder 20 jaar. Tot heel veel speelminuten en goals kwam het voor de jonge aanvaller echter niet. Zijn eerste echte seizoen met meer dan 30 wedstrijden was dan ook in de Italiaanse Serie C. Hier wist de aanvaller 5 goals te maken en 4 assists te geven in 31 wedstrijden bij Carrarese.


Ook daarna verliep de carrière van de Italiaan niet geheel overtuigend. Hij stapte over van club naar club in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal. Tegenwoordig speelt Accursio bij Juve Stabia in de Serie C. Afgelopen seizoen kwam de voetballer tot 35 wedstrijden waar hij 9 goals maakte en 1 assists gaf.


Al met al niet het grote talent geworden die Messi ooit in hem zag zitten.


Kenedy


Robert Kenedy Nunes do Nascimento, in de voetbalwereld beter bekend als Kenedy groeide vanuit de jeugdopleiding van het Braziliaanse Fluminense. Bij deze club maakte hij dan ook zijn debuut in het profvoetbal door te debuteren tegen Sao Paolu. Kenedy stond des tijds al bekend als groot talent en wist hij in de 31 wedstrijden die hij uiteindelijk voor de club uit Rio de Janeiro een transfer naar Chelsea wist te verdienen.


Hier wist hij aanvankelijk vrij veel minuten te maken in zijn debuut seizoen voor de Londenaren. In het seizoen 2015/2016 maakte hij op 18 jarige leeftijd zijn opwachting in 20 wedstrijden, voornamelijk als linksback. Hierdoor spring hij waarschijnlijk in het oog van ‘’meesterscout’’ Messi. Hij werd namelijk gekozen in het backed by Messi team. Een grote toekomst leek vanaf dat moment voor hem in het verschiet. Het tegendeel bleek echter waar.


De Braziliaan wist uiteindelijk nooit een basisplek te veroveren omdat hij moest concurreren op de linksback positie tegen spelers als Marcos Alonso, Emerson en Ben Chilwell. Hier wist hij nooit de concurrentiestrijd te winnen en dat leverde hem de ene verhuurperiode na de andere op. Watford, Newcastle United, Getafe, Granada en Flamengo trokken het voormalig toptalent aan in de hoop dat hij zich daar zou ontpoppen tot de voetballer dat Messi ooit in hem zag zitten. Helaas nooit met groot succes. Hierdoor is Kenedy anno 2022 nog steeds speler van Chelsea, hoewel hij in 8 jaar tijd slechts tot 30 wedstrijden kwam. Ondanks alles heeft de Braziliaan nog een jaar contract bij Chelsea, dus ongetwijfeld staat hem weer een nieuwe verhuurperiode te wachten..


Aleksei Miranchuk


Aleksei is de tweeling broer van Anton die een ook een professioneel voetballer is voor het Russische Lokomotiv Moskou. Aleksei werd echter een grotere toekomst toegedicht, ook door Messi. Hoewel hij in 2015 werd gescout door Messi en zijn team kwam het in 2020 pas tot een echte doorbraak in het (west) Europese voetbal. De Russische aanvallende middenvelder speelde namelijk samen met zijn tweelingbroer 7 jaar lang in het eerste van Lokomotiv Moskou. Hier speelde hij in totaal 228 wedstrijden en wist hij 43 keer te scoren en 46 assists te geven.


Dit leverde hem uit eindelijk in het 2020/2021 seizoen een transfer op naar het Atalanta Bergamo van Maarten de Roon en Hans Hateboer. De Italianen namen Aleksei over voor 14,5 miljoen euro, wat hem des tijds een plek in de top 5 duurste aankopen van Atalanta opleverde. In zijn eerste seizoen kwam hij tot 25 wedstrijden waarin hij vier keer wist te scoren en twee assists wist te geven. Alhoewel de Rus het aardig doet bij Atalanta is het net als de eerder genoemde spelers niet het enorme talent wat Messi waarschijnlijk in hem zag zitten. Echter is hij pas 26 jaar en kan hij nog mooie stappen maken in het voetbal.


Maxwel Cornet


Fans van Ajax zullen Cornet nog wel herinneren dankzij zijn grote misser in de laatste minuut in de halve finale van de Europa League in het 2016/2017 seizoen. Cornet speelde namelijk met zijn club Olympique Lyon tegen het Ajax van trainer Peter Bosz.


Een jaar daarvoor werd de rappe en technische buitenspeler door Messi uitgekozen tot het Backed by Messi team. Niet volledig onterecht, Maxwell Cornet werd namelijk als groot talent gezien in Frankrijk. De aanvaller, die uit de voeten kan als link- en rechtsbuiten, doorliep de jeugdopleiding van Fc Metz. Hier maakte hij in 2015 uiteindelijk een transfer naar Olympique Lyon. Voor een klein bedrag van 2,65 miljoen werd de aanvaller voor 5 jaar vastgelegd. In zijn eerste seizoen bij de Les Gones speelde hij direct 40 wedstrijden waarin hij 12 keer scoorde.


De zelfde soort cijfers behaalde hij ook in zijn tweede seizoen, in een team met onder anderen Alexandre Lacazette, Nabil Fekir, Tolisso en Valbuena. Een zeer talentvolle lichting dus. Echter, waar Lacazette de stap maakte naar Arsenal, Tolisso naar Bayern Munchen en Fekir naar Real Betis, bleef Cornet nog 4 jaar een vaste waarde voor Lyon.


In het seizoen 2021-2022 maakte de Fransman met roots in Ivoorkust de stap naar de Premierleague. Net als Wout weghorst werd Corner in de zomer van 2021 aangetrokken voor een bedrag van 15 miljoen euro. Ondanks dat Burnley degradeerde beleefde Cornet een alleraardigste debuut seizoen. In 26 wedstrijden kwam de aanvaller tot 9 goals en 1 assist, waarmee hij topscorer werd van ‘’The Clarets’’.


Wat de toekomst van Cornet gaat brengen is nog afwachten. Ondanks dat het (nog) niet de grote ster was geworden die Messi in hem zag, liggen er zeker nog mooie jaren te wachten op de aanvaller.


Jeremie Boga


Net als de eerder genoemde Cornet is Jeremie Boga een Fransman met Ivoriaanse roots. De buitenspeler die geboren werd in Marseille, maakte op zeer jonge leeftijd al een stap naar Engeland. Op 12(!) jarige leeftijd verhuisde Boga naar Londen om te spelen in de jeugdopleiding van Chelsea. Op 17 jarige leeftijd zette hij zijn handtekening onder een 3-jarig profcontract. Tot wedstrijden voor de Londenaren kwam het toen nog niet.


Om speelminuten op te doen werd Jermie verhuurd aan een club uit zijn thuisland, Stade Rennes huurde de linksbuiten namelijk voor een seizoen in 2015/2016. Hier maakte de speler heel wat minuten, hij wist namelijk tot 27 wedstrijden te komen. Dit leverde hem een nominatie op in het Backed by Messi team op.

Ook na zijn huur periode bij Stade Rennes, kon de ongrijpbare buitenspeler niet aan spelen toe. Boga werd meerdere malen verhuurd totdat hij verkocht werd aan een ploeg uit de Serie A. Subtopper Sassuolo nam de speler namelijk over voor 10 miljoen euro. Bij Sassuolo zou Boga zijn grote doorbraak maken in een team met Domenico Berardi, Locatelli en Marlon. Na 3 seizoenen Sassuolo verdiende hij een mooie transfer naar Atalanta Bergamo, dat hem in de winter voor een half jaar huurde waarna de club een verplichte optie tot koop heeft om de buitenspeler voor 22 miljoen euro vast te leggen van Sassuolo.James Wilson


Weinig voetbal fans zullen James Wilson kennen, ondanks zijn uitverkiezing tot het backed by Messi team. Ooit werd Wilson een grote toekomst toegedicht als spits in de jeugdopleiding van Manchester United. In de jeugdopleiding van The Red Devils waren zijn statistieken alleraardigst. Dit leverde de Engelsman een verhuurd periode naar de Championship op, het 2e niveau in Engeland. Brighton Albion & Hove huurde de spits voor 1 seizoen. Hier beleefde Wilson een matig seizoen waarin hij 15 keer scoorde in 47 wedstrijden.


Een kans bij United kreeg Wilson echter nooit waardoor hij aan verschillende Championship ploegen werd verhuurd. De James speelde na Brighton onder anderen bij Derby en Sheffield United. Hier kon hij zich nooit echt bewijzen waardoor hij zijn heil ging zoeken in Schotland bij Abderdeen. De Schotten huurde Wilson voor een seizoen waarna het besloot de speler transfervrij over te nemen, ondanks dat hij maar 4 keer scoorde in 33 wedstrijden. Ook hier kwam het talent wat Messi ooit in hem zag er niet uit, hierdoor moest hij Aberdeen weer verlaten. Wat hem een periode bij Salford City en Port Vale op. Waar de carrière van James Wilson gaat eindigen is nog maar de vraag, het zou ons niks verbazen als hij de 30 niet haalt in het prof voetbal.


Gyasi Zardes


Zardes is de enige Amerikaan in de lijst die zijn hele carriere ook aan de andere kant van de Atlantische oceaan speelt. Zardes was al twee tot drie jaar ouder vergeleken met de andere spelers in de lijst toen hij werd uitgekozen door Lionel Messi.


De lange spits met Ghanese roots speelde bij LA Galaxy toen hij werd gescout door de kleine meesterscout uit Rosario, Argentinië. In het seizoen 14/15 maakte Zardes zijn eerste minuten in de Amerikaanse MLS waar hij tot 31 wedstrijden kwam met 8 goals en 4 assists. Bij Los Angeles Galaxy kwam de spits uiteindelijk tot 154 wedstrijden waarin hij 22 assists gaf en 40 keer tot scoren kwam. De overstap wist Gyasi nooit te maken, waardoor de meeste voetbalfans Zardes nooit hebben zien spelen. Na LA Galaxy maakte de spits nog wel een overstap naar Colombus crew waar hij tot op heden 122 wedstrijden speelde waarin hij 61 keer scoorde en 9 assists gaf, alleraardigste statistieken. Hier speelde hij onder anderen met Eloy Room, Youness Mokhtar en Vito Wormgoor.


Timo Werner

Zonder twijfel de bekendste voetballer uit de lijst, en ook zeer goed gescout door de nummer 10 van Argentinië. Tegenwoordig komt de sneller Duitser uit voor Chelsea, echter werd Werner gescout toen hij nog actief was bij VFB Stuttgart.


In het jaar dat Werner gescout werd door Messi, had Messi de keuze uit meerdere talentvolle spelers die bij Stuttgart speelde. Naast Werner speelde Antonio Rüdiger en Joshua Kimmich ook bij Stuttgart. Bij Stuttgart kwam de talentvolle aanvaller tot 103 wedstrijden waarin hij 14 keer scoorde en 11 assists gaf. Dit leverde hem een transfer op naar RB Leipzig, was des tijds een opkomende ploeg was. In het seizoen 15/16, in zijn eerste seizoen voor de Rote bullen beleefde Werner direct een topseizoen waarin hij 21 keer scoorde en 7 assists gaf in 32 wedstrijden. Uiteindelijk wist Werner uit te groeien tot dé vedette van RB Leipzig: in 158 wedstrijden scoorde Werner maarliefst 93 keer en gaf hij 40 assists. Kortom, enorme cijfers voor de Bundesliga. Dit leverde hem dan ook een mooie transfer op naar Chelsea in de zomer van 2020.


Hier beleefde Werner een moeizaam seizoen waarin hij gehekeld werd door de Chelsea fans vanwege het missen van erg grote kansen. Toch kwam hij in 52 wedstrijden tot 12 goals en 15 assists en scoorde hij 4 keer in het Champions League seizoen waarin Werner de Champions League wist te winnen. In de halve finale wist Werner de belangrijke 1-0 te scoren in de halve finale tegen Real Madrid.

In zijn tweede seizoen voor The Blues wist hij stappen te maakte en maakte hij 11 goals en 6 assists in 37 wedstrijden voor de Londenaren. Toch is de Duitser niet ongekend populair bij de fans van Chelsea. Het is daarom afwachten wat de toekomst van Werner gaat brengen bij Chelsea.


Ondanks zijn twijfelachtige start bij Chelsea kunnen wij zeker wel begrijpen waarom Messi Werner op de lijst zette voor zijn Backed by Messi team.

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page