top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

De berg Elbrus: De hoogste berg in Rusland


Hoogste berg van Rusland
De Elbrus

De Elbrus is de hoogste berg van Rusland en de Kaukasus. Hij is ook bekend als Mount Elbert, of misschien zelfs Mount St. VENDER, afhankelijk van wie je het vraagt. Het maakt niet uit welke van deze namen je gebruikt om naar deze top te verwijzen; het is alleen belangrijk dat je hem zelf gaat bekijken. Dit is een van de meest toegankelijke pieken boven 5.000 meter buiten Azië, waardoor een tocht op de Elbrus een gemakkelijke (maar toch uitdagende) onderneming is voor de meeste klimmers. De top ligt op een duizelingwekkende hoogte van 5.642 meter boven de zeespiegel, waardoor een bezoek een van de beste manieren is om te ervaren wat berggebieden in Europa te bieden hebben.

Locatie

Zoals gezegd is de Elbrus de hoogste berg van Rusland en de Kaukasus. Hij ligt in de westelijke Kaukasus in het zuiden van Rusland, vlakbij de grens met Georgië en het Herzengebergte. De dichtstbijzijnde stad is Kabardino-Balkarië, op slechts enkele uren rijden van de berg. De ligging van Elbrus nabij de grens met Georgië maakt het een van de meest toegankelijke hoge bergen van Europa. Wandelaars worden tot deze berg aangetrokken vanwege de relatief korte afstand tot de zeespiegel en het korte klimseizoen, dat duurt van half juni tot half september.


Elbrus: Een korte geschiedenis van de hoogste berg van Rusland

Aangenomen wordt dat Elbrus ongeveer 50 miljoen jaar geleden is ontstaan, toen de Arabische tektonische plaat verschoof en in botsing kwam met de Euraziatische plaat. Deze botsing vormde het Kaukasusgebergte, en Elbrus wordt beschouwd als de hoogste van deze toppen. De legende over hoe deze berg bekend werd als Elbrus is fascinerend. Er zijn vele verhalen over de naam van deze berg en geleerden zijn het er niet over eens welke de juiste verklaring is. Volgens één legende woonde een herder met de naam VENDER in de schaduw van de berg Elbrus. VENDER was een zeer goed mens en hielp tijdens zijn leven veel mensen. Volgens deze legende was VENDER zo vriendelijk dat zelfs de dieren en vogels van hem hielden.


Basis: Hoe de Elbrus berg te bewandelen

Wandelen op de Elbrusberg moet worden gedaan tijdens het klimseizoen, dat is tussen half juni en half september. Als u buiten deze periode wandelt, hebt u wellicht stijgijzers en ijsbijlen nodig. Je hebt ook bergbeklimervaring nodig als je buiten het seizoen wilt klimmen. De beklimming van de Elbrus is een serieuze onderneming, en wandelaars moeten in goede gezondheid verkeren en fysiek fit zijn voordat ze deze tocht ondernemen. De beklimming van de Elbrusberg bestaat uit drie etappes: De wandeling naar de Murghab (3800m), de wandeling naar de Malo-Balgari berghut bij de Elbrus (4600m) en de uiteindelijke beklimming van de top van de Elbrus zelf.


Voedsel en benodigdheden voor de Elbrus tocht

De meeste mensen die de Elbrus beklimmen maken zich geen zorgen over calorieën of gewichtsverlies, maar je hebt toch een goed uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven tijdens de beklimming. Een veelgemaakte fout is een overdaad aan eiwitten en vet, wat riskant kan zijn tijdens een trektocht op grote hoogte. Zorg ervoor dat je voldoende koolhydraten eet om je energie op peil te houden en hydrateer vaak. Het is ook belangrijk voldoende water mee te nemen om uitdroging te voorkomen. Streef naar één liter water per twee uur wandelen (of ongeveer vier liter per dag). Vergeet niet een verbanddoos, zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen om u te beschermen tegen de zon en de kou.


Klimomstandigheden op de berg Elbrus

Het weer in het westelijke Kaukasusgebergte is onvoorspelbaar, maar de kans is groot dat u tijdens de beklimming van deze top een mix van zon en regen zult ervaren. Zorg ervoor dat u waterdichte en winddichte kleding meeneemt. U moet ook rekening houden met temperaturen rond het vriespunt op de top, dus zorg voor warme kleding. Je moet ook voorbereid zijn op veel rotsklimmen tijdens de Elbrus beklimming. Zorg ervoor dat je handen goed beschermd zijn met handschoenen, en neem een goed paar klimschoenen mee. Neem snacks mee om je energie op peil te houden tijdens de klim, en een hoofdlamp voor als het donker is.


Conclusie

De hoogste berg van Rusland, de Elbrus, is een must voor elke serieuze avonturier. Deze 5.642 meter hoge top ligt in de westelijke Kaukasus in het zuiden van Rusland, vlakbij de grens met Georgië. Wandelaars moeten voorbereid zijn op een uitdagende klim die een goede conditie en veel vastberadenheid vereist.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page