top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Hoeveel verdien je in 2023 met youtube en Spotify??

In de wereld van muziekstreaming zijn Spotify en YouTube twee van de grootste platforms. Maar hoeveel verdienen artiesten en Youtubers eigenlijk per view op deze platforms? Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken. Hoewel Spotify en YouTube beide beweren eerlijke en transparante betalingen te bieden aan artiesten, zijn er veel factoren die de uiteindelijke inkomsten van een artiest kunnen beïnvloeden. Van het type abonnement dat gebruikers hebben op Spotify tot de regio waarin de streams plaatsvinden, er zijn tal van factoren die van invloed kunnen zijn op het inkomen van artiesten. In dit artikel zullen we onderzoeken hoeveel artiesten gemiddeld verdienen per view op Spotify en YouTube, en welke factoren van invloed zijn op hun inkomsten.spotify dollar biljette


Hoeveel verdien je per view op Youtube?


Allereerst is het belangrijk om te weten dat YouTubers, zoals bijvoorbeeld Corinna Kopf, niet betaald krijgen voor elke view die ze krijgen op hun video's. In plaats daarvan verdienen ze geld via advertenties die voor, tijdens of na hun video's worden afgespeeld. De hoeveelheid geld die ze verdienen per advertentie, hangt af van verschillende factoren, zoals de het land waar de video bekeken wordt, de duur van de advertentie, de adverteerder en de inhoud van de video.


Over het algemeen verdienen YouTubers in Nederland ongeveer 0,001 eurocent tot 0,003 eurocent per view, wat betekent dat ze 100.000 views slechts 300 euro verdienen. Het lijkt misschien niet veel, maar als een video viral gaat en miljoenen views krijgt, kan het snel oplopen tot aanzienlijke bedragen.


Echter hangt het sterk af van het type content dat wordt bekeken op Youtube. De eerder genoemde bedragen zijn vooral toepasbaar op vloggers en influencers. Als een youtube kanaal zich richt op onderwerpen waar meer geld mee betrokken is zoals de Financiele sector, dan kunnen de inkomsten ook vele malen hoger liggen. Ook lijkt de vergoeding per view in Amerika ook hoger te liggen.


Maar het belangrijkste voor YouTubers om veel geld te verdienen, is het hebben van een grote, actieve en betrokken volgersbasis. Hoe meer views en abonnees je hebt, hoe meer kansen je hebt om samen te werken met merken en om sponsordeals te krijgen.


In de onderstaande Youtube video gaat youtuber Gio uitgebreid in op hoeveel je kunt verdienen met Youtube.Hoeveel verdien je per stream op Spotify?


Spotify betaalt artiesten ongeveer $0,003 tot $0,005 per stream (wat overeenkomt met Youtube), afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van de luisteraar en het type abonnement dat ze hebben. Dit betekent dat artiesten duizenden streams nodig hebben om fatsoenlijk betaald te worden.


Hoewel dit misschien niet veel klinkt, kan het oplopen als een artiest veel streams heeft. Er zijn artiesten die miljoenen streams genereren en op die manier een aanzienlijk inkomen verdienen via Spotify. Er zijn echter ook artiesten die moeite hebben om hun muziek op te laten vallen en hun streams inkomsten blijven laag.


Er zijn ook andere manieren waarop artiesten geld kunnen verdienen met hun muziek op Spotify, zoals via merchandising of live optredens. Het is belangrijk om te onthouden dat streaminginkomsten slechts een van de vele inkomstenbronnen zijn voor artiesten.

In elk geval is het belangrijk om de muziek te steunen die je leuk vindt door te streamen, aangezien streams een belangrijk onderdeel zijn van hoe artiesten hun succes meten en hun inkomen verdienen. Dus blijf streamen en geniet van de muziek!

221 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page