top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Hoe herken je een neppe Rolex?

Bijgewerkt op: 2 sep. 2022

We weten allemaal dat een Rolex niet voor iedereen is weggelegd. Het Zwitserse horlogemerk verkoopt namelijk alleen horloges waar je een flinke portemonnee voor moet hebben. Als iets heel duur is, dan krijg je al snel dat mensen een namaak kopen. Maar wat nou als die ene vriend opeens komt met een Rolex? Waarvan hij zweert dat het echt is? Hoe kan jij zien of de Rolex echt of nep is. Of als jij zélf een Rolex gaat kopen, hoe kom je er achter of het horloge wel echt is? Kortom, hoe herken je een neppe Rolex? Lees het in onze blog!


Het serienummer


Waar namaak producenten vaak moeite mee hebben is het serienummer van een product. Of het nou om horloges, kleren of tassen gaat, een serienummer wordt vaak niet correct overgenomen. Ook bij het herkennen van een nep Rolex kan het serienummer helpen in het uitsluiten of het een echt exemplaar betreft of niet.


Onderzoek doen naar het Rolex referentienummer is dan ook stap 1 waar je zou moeten beginnen in het vaststellen of een Rolex nep is of niet. Het referentienummer vertelt namelijk alles over het horloge. Welk model het horloge is (Submariner, Day-date, Datejust etc.), welk materiaal gebruikt is, wanneer het geproduceerd is etc. Als deze informatie niet overeenkomt met de Rolex, dan is het gegarandeerd foute boel.


Secondewijzer tikt


Hoe herken je een neppe Rolex? Bij een authentieke Rolex vloeit de secondewijzer rond zonder dat het op een tikkende manier van seconde naar seconde gaat. Een neppe Rolex daarentegen tikt van seconden naar seconden, in plaats van op een vloeiende manier zonder schokkende beweging.


Als je het imitatie horloge bij je oor zou houden dan hoor je ook het getikt van het horloge. Terwijl een echte Rolex nagenoeg stil is.


Rolex is geen lichtgewicht


Als we over de nieuwere Rolex praten zegt het gewicht van het horloge een hoop. De nieuwere horloges zijn gemaakt van roestvrijstaal en zijn gemaakt van metalen van hoge kwaliteit. Als het horloge daarom licht aanvoelt komt dat niet overeen met de kwaliteit van de metalen die door het merk Rolex gebruikt worden.


De oudere horloges van Rolex zijn wel voorzien van wat lichtere materialen zoals de oude Submariners hebben Oyster horlogebanden zijn voorzien van holle schakeltjes. Echter, moet ook de horlogekast van een vintage Rolex zwaar aanvoelen.


Het kroontje vertelt een hoop


Het bekende kroontje van het Rolex logo vertelt ook vaak het verhaal van een echte of neppe Rolex. Op onderstaande plaatje zie je vooral dat het kroontje wijder opgezet is met meer ruimte tussen de punten van het kroontje. Dit omdat het echt detailwerk is waar makers van imitatiehorloges niet de kwaliteit of het materiaal voor hebben.


Vak mensen maken het verschil in de kleine details van een horloge. Hierdoor kun je een echte Rolex vaak (gemakkelijk) onderscheiden van een neppe Rolex. Vooral bij kleine details is de kwaliteit van het materiaal belangrijk om bijvoorbeeld het kroontje nauwkeurig uit graveren. Neppe fabrikanten gebruiken niet het juiste metaal of hebben niet het gereedschap om dit te doen.
Ook de locatie van het kroontje kan aangeven of een Rolex nep is of niet. Bij de meerderheid van de Rolex modellen zoals de Submariners, Sea-Dwellers, en Yach Masters is het kroontje direct geplaatst onder de driehoek vorm bij het 12 uur punt. Staat het logo op een andere plek aangegeven bij de meeste modellen dan is dat een rode vlag.


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page