top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Grootste Hotelketens Nederland

Het is een trend die je in het westen steeds meer terugziet komen. Grote ketens die de markt grotendeels overnemen. Of het nou gaat om Hoteltekens Nederland, Supermarkt ketens, Ketens voor kleding, eten of andere branches, grote ketens voeren de boventoon in Nederland. Zo ook als het gaat om Hotelketens in Nederland. Ondanks het feit dat sites als Airnbn klein schalig kamerverhuur promoten, zijn de grootste hotelketens de bedrijven die de markt bepalen in Nederland. Maar welke hotelketens zijn er in Nederland? Lees het in dit artikel.


 

Top 10 Hotelketens Nederland 

Van der Valk


De bekendste en grootste hotel keten in Nederland is toch wel Van der Valk. In 1862 begon Van der Valk met een Café in Voorschoten (Zuid-Holland) en groeide in 160 jaar tijd uit tot de grootste hotelketen in Nederland.


Inmiddels beschikt de hotel keten van Van der Valk over 70 hotels in Nederland met gezamenlijk om en nabij 10.000 kamers die verhuurd kunnen worden.


En als je je nog afvraagt waarom ze een toekan gebruiken als logo in plaats van een valk. Het logo werd bedacht vlak na de tweede wereldoorlog, een periode dat de beeltenis van een roofvogel geen goed imago had door de adelaar die in nazi-Duitsland gebruikt werd. Daarom werd voor de vrolijke en kleurrijke toekan gekozen.


Fletcher Hotels


Fletcher hotels is de snelst groeiende hotelketen van Nederland. Het is een Nederlandse Hotelketen die opgericht werd in 1997 en is dus in 25 jaar razendsnel uitgegroeid tot één van de grootste hotelketens van Nederland. Het eerste hotel werd geopend op Texel. Inmiddels heeft het zo’n 100 hotels in Nederland en worden er regelmatig nog nieuwe vestigingen geopend.


Deze hotel keten is alleen actief in Nederland. Echter met de groei die Fletcher hotels doormaakt lijkt het bijna een zekerheidje dat ze hun geluk ook over de landsgrenzen gaan beproeven.


AcccorHotels


Accorhotels is geen echte Nederlandse hotelketen. Het is namelijk een Frans bedrijf dat met zijn vele hotels in Nederland 1 van de grootste hotelketens in Nederland is geworden. In Europa is Accor de grootste hotelketen met de meeste kamers. Dit heeft er onder anderen mee te maken dat Accor een hoop verschillende hotels onder de paraplu van het bedrijf heeft zitten. Zo heeft Accor bijvoorbeeld Ibis hotels, Novotel en Mercure hotel in beheer. Gezamenlijk heeft de hotel keten van Accor ongeveer 8000 hotelkamers in Nederland. En komt daarmee op nummer 2 in de lijst van Hotelketens Nederland.


NH Hotels


NH Hotels voelt qua naam misschien Nederland aan maar toch is het van origine een Spaanse hotelketen. Het bedrijf begon in de jaren 70 van de vorige eeuw en behoort nu tot de top 25 hotel ketens van de wereld. Zo heeft het hotels verspreid over heel Europa, van Madrid tot aan Marseille tot aan Buenos Aires en Havana.


In Nederland heeft het rond de 26 hotels welke onder anderen zijn gevestigd in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het is dus een Hotelketen in Nederland die in de grootste steden van Nederland gevestigd is.


InterContinental Hotel Group


InterContinental Hotel Group (IHG) is een Engelse hotelketen die ook actief is in Nederland. En daarmee in de top 10 grootste hotelketens Nederland staat. Wereldwijd is het een hotel keten met meer dan 6000 hotels, in Nederland is IHG goed voor ongeveer 20 hotels met ruim 3600 kamers.


Zo heeft IHG één van de bekendste hotels in Nederland, namelijk het Amstel Hotel in Amsterdam. Daarnaast is het ook in andere grote steden als Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Eindhoven gevestigd.


Louvre


Bij het Louvre denk je waarschijnlijk meteen aan het prachtige Louvre museum in Parijs. Echter is Louvre ook een Hotel keten in Nederland. Louvre is inmiddels in handen van een Chineesbedrijf, echter vindt het zijn oorsprong in Frankrijk. Hier groeide het uit tot een grote Franse hotelketen waarna het besloot de wereld te veroveren.


In 2009 sloot Louvre hotel de handen in een met de Golden Tulip hotels, waardoor het meteen tot de grootste hotelketen van Nederland behoorde. Inmiddels heeft het om en nabij 45 verschillende hotels in Nederland en is het goed voor zo’n 3500 hotelkamers.


Bastion Hotel Group


Hoewel de naam misschien Frans aandoet, is Bastion een Nederlandse hotelketen. De Bastion hotel keten werd opgericht in 1986 door Leonard van Veldhoven. Inmiddels is het uitgegroeid tot een enorm grote keten met 32 hotels in Nederland en 1 bij onze oosterburen in Duitsland.


In 2018 vestigde Bastion een record in de geschiedenis van het bedrijf, er sliepen in dat jaar namelijk 1.2 miljoen gasten in de hotelkamers (3300) van het bedrijf. Bastion is gevestigd in de grotere steden van Nederland met hotels gelegen bij evenementenlocaties zoals Ahoy Rotterdam en de Jaarbeurs in Utrecht.


Marriott International


Marriott hotel hotelketen is ooit begonnen met 2 motels in de Verenigde Staten in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen duurde het nog ruim 10 jaar voordat daadwerkelijk het eerste Marriott Hotel werd geopend in Arizona. Vanaf dat moment groeide het bedrijf uit tot een enorme hotel keten. 10 jaar na de opening van het hotel in Arizona werd het eerste Marriott hotel geopend in Amsterdam.


In 1975 werd dus het eerste Marriott geopend in Amsterdam. Het bleef echter niet bij dit ene hotel in Amsterdam. Inmiddels is de hotelketen in Nederland uitgegroeid tot 22 verschillende hotels in Nederland. Waaronder het Renaissance hotel op de Schiphol luchthaven. Het bedrijf is dan ook erg fan van Amsterdam, 15 van de 22 hotels zijn namelijk gelegen in Amsterdam.


Hilton Hotel


De jongere generatie kent Hilton misschien vooral van de bekendheid Paris Hilton. Haar overgroot opa is echter de oprichter van de bekende hotelketen Hilton. Het eerste Hilton Hotel werd geopend in 1913 Cisco, Texas. Dit hotel werd echter niet geopend onder de naam Hilton. Het eerste echte Hilton hotel werd namelijk geopend in Dallas in 1925. Vanuit daar groeide de hotelgroep uit tot een bedrijf met wereldwijd meer dan 580 hotels en ruim 215.000 hotelkamers.


Ongeveer 3000 van deze hotelkamers zijn gelegen in Nederland. Hier heeft het tegenwoordig 15 verschillende hotels in de bekendste steden van Nederland.


Radisson Hotel Group

Net als Hilton en Marriott is de Radisson hotelketen van Amerikaanse origine. In 1909 werd het eerste Radisson hotel geopend in Minneapolis. Ruim een eeuw later heeft het bedrijf, dat vernoemd is naar een Franse ontdekkingsreiziger, 420 hotels in 73 verschillende landen.


1 van deze 73 landen is Nederland, met 9 hotels behoort het tot de grotere hotels in Nederland. Er zijn in het verleden meer dan deze 9 hotels geweest, echter heeft de hotelketen blijkbaar het aantal hotels moeten verminderen. Zo werd het Radisson Hotel in Noordwijk aan Zee onlangs nog verkocht aan Van der Valk. Ondanks dat behoort het bedrijf gewoon tot de top 10 hotelketens Nederland.

1.269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page