Sinds dat Bitcoin up and running was, en de eerste Bitcoin transactie plaatsvond op 12 januari 2009, zijn er veel ups-and-downs geweest in de koers van Bitcoin. Nu de crypto markt ineen gestort is in 2022, zou je misschien denken dat dit het einde is, en dat dit de ergste crash in crypto ooit is. Dat is echter zeker niet zo, in de loop van tijd is de crypto markt meerdere malen instorten, deze crash van 2022 zal dan ook niet de laatste crypto crash of bitcoin crash zijn.
Table of Contents
De Crash van 2011
De eerste échte ineenstorting van de Bitcoinprijs vond plaats in 2011. Daarvoor kende de prijs van Bitcoin natuurlijk ook grote schommelingen, toen was het echter nog zo dat er zeer weinig gebruikers waren, hierdoor kan 1 koper of verkoper al een grote invloed hebben op de prijs. Daarom wordt de crash van 2011 gezien als de eerste keer dat de prijs van BTC in elkaar stort.
Deze ineenstorting had alles te maken met de eerste echte bitcoin of crypto exchange: Mt. Gox. Deze exchange of online handelsbeurs in crypto was de eerste online plek waar bitcointraders bijeen kwamen om te handelen in Bitcoin. Veel mensen hadden des tijds hun BTC staan op de exchange van Mt. Gox. In plaats van op hun eigen wallet. De Nano Ledger kwam ook pas op de markt in 2014. Deze exchange werd echter gehackt waardoor een groot gedeelte van de Bitcoin community haar Bitcoin als sneeuw voor de zon deed verdwijnen. Dit nieuws bracht de hele markt ten val.
Bitcoin stond des tijds op een ‘’enorme’’ prijs van $32, wat toen zeer hoog was. In een Bitcoin rally steeg de prijs van $2 naar 32 dollar. Het had toen ongeveer de zelfde prijs als een oz zilver. Aangezien Bitcoin het digitale goud moest worden, was dit dan ook een grote mijlpaal voor Bitcoin enthousiastelingen.
Lang konden ze echter niet genieten van deze Bitcoin mijlpaal. Mt. Gox werd namelijk gehacked door criminele, waardoor ze bijna alle Bitcoin buit maakte die op de exchange gestald stonden. Honderden accounts werden gehackt, waar 25,000 bitcoins buit gemaakt werden door de criminelen.
Waar er tegenwoordig meerdere exchanges zijn zoals Coinbase, Binance en Kraken. Hing de handel in Bitcoin des tijds af van 1 exchange, namelijk Mt. Gox. Hierdoor storte de volledige Bitcoin economie en handel in. Bitcoin maakte een enorme ineenstorting mee, de prijs van Bitcoin flashcrashde naar slechts 1 dollar cent(!). Uiteindelijk zakte de prijs van een dollar of 30 naar rond de 5 dollar aan het einde van 2011.
Veel mensen dachten toen dat het klaar was met Bitcoin en dat de prijs nooit meer de 32 dollar zou aantikken of passeren. Niets bleek minder waar..
De Bitcoin crash van 2013
2012 jaar was een belangrijke stap in de adaptie van Bitcoin. Ondanks dat PayPal besloot om bitcoin in de ban te doen vanwege frauduleuze activiteiten waren er wereldwijd toch 1000 bedrijven die Bitcoin wél accepteerde, waaronder Wordpress. In het jaar dat volgde op 2011 stabiliseerde de prijs van Bitcoin tussen de 5 en 12 dollar. 2012 was daarom een vrij saai jaar zonder gekke of grote ups-and-downs. Dit zou in 2013 volledig veranderen. 2013 was namelijk het eerste jaar dat de Bitcoin rollercoaster volledig los ging.
Waar de prijs zich aan het begin van het jaar rond de 10 dollar bevond, eindigde Bitcoin het jaar in de prijsrange van 750 dollar. Dit klinkt als een geweldig jaar, en dat was het voor veel mensen waarschijnlijk ook. Echter is er ook een enorme ineenstorting geweest van de Bitcoinprijs.
De All time high van 2013 lag voor Bitcoin namelijk rond de $1100, waarna de prijs in elkaar stortte tot de prijs van $750 waarmee het jaar afgesloten werd. Deze grote instorting van de Bitcoin prijs was te danken aan China. De centrale bank van China deed Bitcoin namelijk in de ban, hierdoor konden Chinezen niet meer op legale wijzen Bitcoin aanschaffen. Dit was een grote knal voor de prijs van de eerste blockchain munt, waardoor de prijs dus een flinke knal te verwerken kreeg.
De val van de prijs van Bitcoin in 2017
Bitcoin was een geweldig jaar voor Bitcoin en crypto in het algemeen. De eerste echte bullmarket barste los waarbij bijna alle crypto enorme prijsstijgingen doormaakte. Zo ging de prijs van Ethereum van 8 dollar op 1 januari naar ruim 800 dollar in december van hetzelfde jaar. Hierdoor ging de prijs x 100 in 1 jaar. Ook andere crypto coins maakte dergelijke prijsexplosies mee.
Ook Bitcoin handelen zweefde in 2017 in de wolken. Waar het jaar begon met een prijs net onder de 1000 dollar, stond Btc op zijn toppunt in december op $20,000. Echter barste te Bitcoin bubbel (en de altcoin bubbel) en werd er en stortte de Bitcoin prijs weer in tot het diepte punt in 2018 bereikt werd met een prijs van rond de $3500. Veel experts zagen dit als een gezonde correctie op de Bitcoinprijs, iets wat bij de hack van Mt. Gox natuurlijk niet het geval was, daar storrte de prijs van Bitcoin in doordat de belangrijkste exchange gehackt werd.
Dat de prijs van Bitcoin ineen zakte van $20,000 was volgens de Bitcoin experts een logisch gevolg van handelaren die hun winst gingen pakken om later (op een lager punt) weer in te kunnen stappen.
De Bitcoin crashes van 2021 & 2022
Na het diepte punt van 2018 duurde het een jaar voordat de prijs van Bitcoin weer omhoog kon kijken. De prijzen onder de $10,000 werden langzaam weer verledentijd en vanaf half 2020 kon Bitcoin zich langzaam gaan op maken voor zijn volgende rally naar een nieuwe ATH. Deze nieuwe ATH zou in april 2021 bereikt worden toen de prijs van Bitcoin de $63,000 passeerde. Ook toen waren er weer investeerde die hun winst wilde pakken waardoor de prijs van Bitcoin weer instortte. De prijs halveerde in 3 maanden tot er een bodem werd bereikt rond de $30,000.
Waar de prijs van Bitcoin in het verleden een langere periode nodig had om te stabiliseren na een vrije val van de prijs, was dit in 2021 anders. Het kon zich namelijk in het zelfde jaar nog herstellen, in november van 2021 bereikte het namelijk wéér een nieuwe All-time High toen de prijs de 67,5 duizend dollar aantikte.
Toen storte de prijs weer in toen de Bitcoin bubbel ontplofte en de prijs over het verloop van een aantal maanden gedeeld door 3 ging. In juni 2022 zakte de prijs van Btc namelijk tot een nieuwe bodem van rond de $20,000, de ATH van 2017. Of de btc prijs nog verder gaat zakken of dat het zich gaat stabiliseren is nog de vraag. Feit blijft dat dit niet de eerste keer was dat de bitcoinmarkt in stort, en ook zeker niet de laatste keer.
De toekomst zal uitwijzen of de prijs van Bitcoin ooit nog de ATH van 67,500 dollar gaat aantikken of dat deze prijzen in het verleden blijven. De wereldwijde economische situatie zorgt namelijk voor een hoop onzekerheid op de financiële markten waardoor het gissen blijft wat de prijs van dit digitale goud gaat doen.
Meer interessante artikelen over geldzaken lezen? Hou Mannend.nl in de gaten.
Comments