top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

Blue zones – blauwe zones

Bijgewerkt op: 24 aug. 2022

Als je aan mensen vraagt wat hun grootste wens is, is dat vaak gelukkig en gezond oud worden. Nu zijn er 5 plekken op aarde waar mensen gemiddeld ouder worden dan in de rest van de wereld. Deze zeven plekken worden ook wel de Blue Zones of de blauwe zones genoemd. Maar wat is het geheim achter deze blue zones en waarom worden mensen in deze gebieden ouder dan elders ter wereld? lees het in onze blog. 

Table of Contents


 Wat zijn Blue zones of Blauwe zones


Blue zones zijn specifieke plekken hier op aarde waar mensen er een andere leefstijl op na houden vergeleken met normale gebieden, waardoor ze meetbaar een oudere leeftijd bereiken. Wetenschapper Dan Buettner deed in samenwerking met de Universiteit van Minnesota onderzoek naar dergelijke gebieden waar een hoge regionale concentratie van oude mensen is. Hierdoor kwam hij tot de conclusie dat er op aarde 5 blue zones zijn waar mensen door hun leeftijd meetbaar ouder worden dan buiten deze blue zones of blauwe zones.


De mensen in deze blauwe zones worden gemiddeld ouders omdat zij in een geïsoleerd gebied leven waar zij gezamenlijk een leefstijl leven waardoor zij gemiddeld op een hogere leeftijd sterven. Deze mensen leven een traditionelere levenswijze met de focus op gezond eten, fysieke activiteiten, lokaal geproduceerd voedsel en nauwe sociale contacten.


Waar liggen de 5 blue Zones


De blauwe zones liggen verspreid over de hele wereld, namelijk:

- Okinawa, Japan (Azië)

- Oligastra – Sardinie, Italië (Europa)

- Loma Linda, Californië (Noord-Amerika)

- Nicoyaschiereiland, Costa Rica (Midden-Amerika)

- Ikraria, Griekenland (Europa)


Zoals je hier boven kan zien liggen deze blauwe zones verspreid over de wereldbol. Van Japan tot aan Costa Rica en Zweden.Blue zone island


Ook al lijken deze plekken niks gemeen te hebben met elkaar. Toch zijn er een aantal overeenkomsten. Zo liggen al deze plekken (Op Loma Linda na) gelegen aan zee of aan de kust, wat ook weer een positieve invloed heeft en daarmee een bepalende factor is als Blue Zone.


Unieke eigenschappen van elke Blue Zone


Okinawa


Okinawa is één van de meest zuidelijk gelegen eilanden van Japan. Wetenschapper vertelt in zijn boek ‘’9 Lessons for Living Longer From the People Who've Lived the Longest’’ dat er in Okinawa gemiddeld 30 maal zo veel mensen leven van 100 jaar of ouder vergeleken met de Verenigde Staten. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor zou zijn het voedsel dat gegeten wordt in Okinawa.


Zo wordt er erg veel Tofu gegeten, vooral in plaats van vlees. Daarnaast wordt tofu verwerkt in bijna alle maaltijden die op het eiland gegeten worden. Tofu zou goede werken tegen hormoongevoelige kankersoorten. Hierdoor komt borstkanker ook minder vaak voor op Okinawa, vergeleken met de VS bijvoorbeeld.


Daarnaast worden ouderen zeer gerespecteerd in Okinawa. Jongeren besteden dan ook veel aandacht aan hun (overgroot) opa’s en oma’s. Hierdoor blijven de ouders omringd met familie, wat het juiste recept is om oud te worden.


Oligastra


Op het Italiaanse eiland Sardinie ligt bevindt zich de provincie Oligastra. Oligastra bevindt zich aan de oostkant van Sardinie en is het dunstbevolkte gedeelte van het eiland. Het geheim van Oligastra als Blue Zone zit in een aantal keyfactoren, namelijk: Het eten, bewegen, familie, community én niet geheel onbelangrijk: Niet roken!


Net als voor Okinawa geldt dat het dieet heel belangrijk is. Ze eten ze in Oligastra – Sardinie heel veel gezond eten dat rechtstreeks uit de eigen moestuin komt in combinatie met producten als olijfolie.


Ook hebben de mensen uit de regio voldoende beweging. Deze beweging komt niet per se uit sporten zoals hardlopen of zwemmen. Maar de beweging hebben van het werden in de moestuin of het wandelen om van plek A bij plek B te komen, in plaats van de auto of bus te nemen.


En zo zijn er nog meer omstandigheden die gezondheid bevorderen zoals weinig mensen die roken en het geluk van de familie om je heen.


Loma Linda


In Californie bevindt zich een kerkgemeenschap van ongeveer 9000 mensen. Samen vormen zij een Blue Zone in het westen van de Verenigde Staten waar de mensen gemiddeld een stuk ouder worden dan de rest van het land of de wereld.


Ook voor deze regio geldt dat de levensstijl bestaat uit bewegen, maar niet intensief sporten, gezond eten, een community en eten zonder helemaal vol te zitten. Iets wat een terugkerende factor is in de blue zones over de hele wereld.


Nicoya


In Midden-Amerika bevindt zich ook een blauwe zone, op het schiereiland Nicoya in het westen van Costa Rica. Dit is een gebied waar mannen gemiddeld 25 jaar ouder worden vergeleken met de rest van het land en waar vrouwen gemiddeld 9 jaar ouder worden vergeleken met vrouwen in andere delen van Costa Rica.


Ikaria


In Griekenland bevindt zich ook een Blue Zone. Ikaria is een eilandje vlak gelegen aan de kust van Turkije. Ook in Ikaria worden mensen gemiddeld ouder vergeleken met andere landgenoten. Over de jaren heen is Ikaria een geisoleerd eilandje geweest met eigen gewoontes en tradities. Dit heeft er blijkbaar toe geleid dat mensen ouder worden dan andere Grieken.


Waarom worden mensen ouder in de blue zone


Er zijn natuurlijk verschillende factoren waarom mensen in de blauwe zones gemiddeld ouder worden. Wat deze 7 plekken op aarde gemeen hebben is de volgende leefwijzen: De mensen hebben voornamelijk een plantaardig dieet met weinig tot geen vlees. Daarnaast hebben ze veel lichaamsbeweging, vaak door het werken in hun eigen moestuinen. Ook nuttigen ze niet al te veel alcohol maar hebben ze wel veel sociale contacten. Een ander belangrijk onderdeel van de gezonde levenswijzen die inwoners van de blauwe zones hebben is het hebben van voldoende slaap.


Daarnaast hebben ze natuurlijk allemaal hun verschillen. Zo hanteren de Japanners uit Okinawa de 80% regel. Wat inhoud dat je eet totdat je voor 80% vol zit, in het Japans wordt dit ook wel hara hachi bu genoemd. Hierdoor voorkom je dat je te veel calorieën binnenkrijgt en dat je jezelf helemaal vol eet.


De 9 regels van de Blue Zone


Wil jij na het lezen van dit artikel over blauwe zones ook ouder worden en leven volgens de regels van de blue zones? Er zijn 9 algemene regels die gelden voor de blue zone, als je deze 9 regels volgt dan vergroot jij de kans voor jezelf om ouder te worden dan de andere mensen die niet zo leven.


1. Veel bewegen

Veel bewegen houdt niet in dat je keihard gaat rennen, zware kilo’s gaat bankdrukken of dat je enorme afstanden op de fiets aflegt. Je blijft gewoon op een natuurlijke manier in beweging door bijvoorbeeld in de tuin te werken of normale dagelijkse taken uit te voeren. Hele dagen achter je bureau zitten of op de bank liggen valt hier dus niet onder. Aan de andere kant is heel veel intensief sporten ook geen onderdeel van op een normale manier veel te bewegen.


2. Heb een doel in je leven

Maak voor jezelf duidelijk wat je in je leven wilt bereiken en wat het doel is van elke dag weer opstaan. Waarom zou je ouder willen worden? Door een motivatie in het leven te vinden kan je ook ouder worden.


3. Kom tot rust

Elk persoon op aarde zal stres ervaren. Echter is het de bedoeling dat je dit minimaliseert en tot rust komt. Dit kan op verschillende manieren, in de blue zone worden deze rust momentjes ook op verschillende manieren genomen. Van het herdenken van voorvaderen in Okinawa, tot een middag dutje in Ikaria tot aan het bidden tot god in bij de Zevendedagsadventisten in Californië. Het maakt echter niet uit wát je doet, als je maar iéts doet om dagelijks je moment van rust te pakken.


4. 80% regel

De 80% regel kwam eerder al aan bod. Eet jezelf niet helemaal vol en zorg dat er altijd een stukje onverzadigheid blijft. Mensen in de blauwe zone eten hun grootste maaltijden vroeg op de dag, en hun kleinste en laatste maaltijd van de dag aan het begin van de avond.


5. Drink regelmatig maar gematigd Alcohol

Mensen die regelmatig kleine hoeveelheden alcohol nuttigen leven langer dan mensen die dit niet doen. Dagelijks een glaasje wijn is dus heel gezond, zolang je maar niet te veel drinkt. Ook dagenlang geen alcohol drinken en dan alles inhalen op 1 dag is zeker niét goed!


6. Eet plantaardig

Mensen in de Blue Zone eten zeer weinig vlees. Slechts enkele keren per maand wordt vlees genuttigd. Voor de rest bestaat hun dieet voornamelijk uit plantaardig voedsel zoals soja, bonen en andere groenten.


7. Vind je community

Onderdeel zijn van een groep, voornamelijk een religieuze groep, helpt bij het ouder worden. Het groepsgevoel en samen in 1 ding geloven is blijkbaar goed voor de mentale gezondheid. Hierdoor worden mensen gemiddeld tot wel 14 jaar ouder dan mensen die dit niet hebben of doen.


8. Kies de juiste vrienden

Het hebben van goede vrienden met een goede leefstijl en instelling helpt om ouder te worden. Voornamelijk vrienden die ongezond leven hebben een slechte invloed op de gezondheid en het ouder worden.


9. Familie eerst

Familie om je heen is nodig om oud te worden. Van het in huisnemen van opa en oma tot aan het samen blijven met je geliefde. Eenzaam kan je niet oud worden, ten minste niet op het niveau van de mensen in de blauwe zones.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page