top of page
  • Foto van schrijverMaarten Koppers

3 top meesteroplichters

Oplichten gebeurt steeds vaker, vooral met de komst van het internet wordt het voor oplichters steeds makkelijk om mensen op een oneerlijke manier geld afhandig te maken. Iedereen is waarschijnlijk ook wel eens op 1 of andere manier opgelicht. Of het nou is via een marktplaats aankoop die nooit geleverd is of op een andere manier. Echter zijn er mensen die de kroon spannen en anderen voor miljoenen hebben opgelicht. Wie dat zijn en hoe ze dat gedaan hebben lees je in deze blog.


Meesteroplichter Tobia Nicotra


1 van de meesteroplichters ging begin vorige eeuw te werk. Meesteroplichter Tobia Nicotra was actief in het vervalsen van kunst en wist daardoor miljoenen te verdienen. De Italiaan stond er rond 1937 bekend om een meester te zijn in het vervalsen van handtekening van bekende kunstenaars en bekende figuren als Galileo.


Waar in de geschiedenis veel meesterplichters gespecialiseerd waren in het vervalsen van kunst, was Tobia Nicotra een meester in het vervalsen van manuscripten. Voornamelijk van muziek componisten zoals Riccardo Driogo. Ook anders vormen van kunst zoals gedichten werden door de meesteroplichter vervalst.


Naar schatting heeft Nicotra zo’n 600 verschillende stukken vervalst en nagemaakt. In 2022 werd door een onderzoeker van de Universiteit van Michigan nog ontdekt dat een manuscript, waarvan aangenomen werd dat het van Galileo Galilei was uit de 17e eeuw, een vervalsing was van Nicotra.



oude documenten nagemaakt


Nicotra schreef dus vervalste dus teksten van bekende historische figuren en wist daarmee miljoenen buit te maken. Het feit dat zijn transcripten bij Universiteiten en bibliotheken terecht kwamen, zegt ook wel wat over de kwaliteit van de vervalsingen.


Helaas kwam er uiteindelijk wel een einde aan het criminele sprookje van de Italiaan. In de jaren 30 van de vorige eeuw was er namelijk een Milanese detective die onderzoek deed naar Nicotra die in bezit was van een opvallende hoeveelheid historische stukken. Deze bood hij onder anderen aan bij een uitgeverij in Milaan. Hier lap de meesteroplichter tegen de lamp. Bij onderzoek in het atelier van de vervalser werden vervalsingen gevonden van onder anderen George Washington, Michelangelo en Leonardo Da Vinci.


Uiteindelijk werd Nicotra veroordeeld tot 2 jaar celstraf en een boete van omgerekend ruim 6 miljoen euro. Hier hoefde hij niet zijn volledige straf voor uit te zitten, hij werd (onverwachts) vrijgelaten op inspraak van de politieke partij van dictator Benito Mussolini. Hij moest voor de dictator namelijk helpen met.. Het vervalsen van handtekeningen.


Meesteroplichter Rudi Kurniawan


Deze meesteroplichter was gespecialiseerd in het vervalsen van wijnen. Iets wat weer eens iets anders is dan het namaken van kunst of transcripten. De oplichterij van Rudi Kurniawan werd geniaal vastgelegd in de documentaire Sour Grapes, welke ook op netflix te zien is/was.

De Indonesische Rudi, met Chinese roots, opereerde in Californië, de Verenigde Staten, als wijnhandelaar. Hij deed zich voor als een rijkluiszoon van een Chinese miljardair die elke maand miljoen gestort kreeg van zijn vader. Met dit geld kocht hij begin jaren 2000 tal van veilingkavels op, vol met dure wijn.



gevallen wijnfles


Langzamerhand maakte hij naam in het wereldje van de dure wijn. Als sociale wijnexpert begon hij met het organiseren van wijnproeverijen. Niet zomaar wijnproeverijen, proeverijen van wijnen die behoren tot de duurste die er op aarde te vinden zijn.


Zo Rudi steeds mee rijke en invloedrijke vrienden, waardoor zijn geloofwaardigheid ook steeg. Hierdoor won hij vertrouwen waardoor hij zijn nagemaakte wijn verkopen aan de rijke mensen in Amerika.


Hoewel Rudi Kurniawan een oplichter was, was het een heet intelligente man met een enorm gevoel van smaak. Door een (echte) wijn 1 keer te proeven wist hij door verschillende goedkopere wijnen te mixen, een echte dure wijn min of meer na te maken. Hierdoor viel het de wijnkenners in Californië niet op dat zij neppe namaak wijn aan het drinken waren.


Rudi deed dit echter niet in zijn eentje, zijn broer hielp hem met de wijnzwendel, zijn broer was namelijk gespecialiseerd in het namaken van de etiketten op de wijnflessen. Zo konden de twee broers samen een nagenoeg perfecte namaak aan de man brengen.


Echter, zoals bijna elke meesteroplichter, loopt óók Rudi uiteindelijk tegen de lamp. Wil je weten hoe? Bekijk dan de Documentaire Sour Grapes van Netflix.


Meesteroplichter Ari Olivier


In deze lijst mag natuurlijk niet de bekendste Nederlandse oplichter ontbreken. Ari Olivier stond in Nederland bekend voor het oplichten van enorme bedrijven. Ari Olivier overleed in februari 2022, maar zijn oplichtingen waar hij miljoenen buit maakte worden zeker niet vergeten.


Hij was vooral actief in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, een tijdperk zonder internet. Hij richtte zich een tijdje op rijke weduwe, die hij met zijn charmes in wist te pakken en uiteindelijk zonder een gulden achter wist te laten.


Echter, waar hij echt naam mee wist te maken was het oplichten van grote industriële bedrijven. Zo wist hij aan een groot Israëlische bedrijf enorme containerschepen te verkopen, deze bestonden echter helemaal niet. Ook verkocht hij voor omgerekend 30 miljoen euro aan pijpleidingen die hij (natuurlijk) niet kon leveren.


Hij deed echter ook goede dingen, zo werd hij door de Amerikaanse overheid gerekruteerd voor een undercover operatie. Hij moest bij een crimineel op Aruba infiltreren die er van verdacht werd miljoenen dollars wit te wassen. 10 jaar lang kon Amerika de man niet oppakken, dankzij Ari Olivier kwam hier echter verandering in.


Ondanks dat hij een oplichter was, werd hij in Nederland niet uitgekotst. Zo kreeg hij zelfs een eigen programma op de nationale televisie. Op Veronica kreeg hij het programma ‘’Heer Oliviers wereld’’ waar hij met zijn rijkdom pronkte. Het programma ging echter eerder van de buis dan verwacht, Olivier werd namelijk bij onze Oosterburen in Duitsland opgepakt met een enorm aantal valse Amerikaanse dollars.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page